Jumat, Januari 10, 2014
10
KUALA LUMPUR-(IDB) : Program naik taraf kesemua helikopter Nuri yang dijangka dilaksanakan sebelum tempoh Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) berakhir 2015 nanti akan dilakukan dengan kerjasama Tentera Darat (TDM) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Perkara itu diumumkan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein melalui laman sosial Twitternya, bagi memastikan Nuri yang cukup berjasa kepada negara selamat serta memenuhi keperluan pertahanan semasa.

"TDM dan TUDM akan bekerjasama naik taraf helikopter Nuri," katanya sebagaimana dipetik melalui Twitternya hari ini iaitu dua minggu selepas sebuah pesawat Nuri mendarat cemas di Pulau Perak, dekat Kedah, 23 Disember lalu.

Nuri yang digunakan Tentera Udara sejak 40 tahun lalu perlu dinaik taraf bagi membolehkan aset tersebut kekal signifikan dengan doktrin pertahanan negara terutama selepas kemasukan helikopter moden jenis Eurocopter EC 725.

Pada Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi (LIMA) 2013 lalu, bekas Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan kesemua baki 30 pesawat Nuri yang masih beroperasi akan dinaik taraf.

Kata Ahmad Zahid, proses naik taraf itu akan dilakukan firma selenggara pertahanan tempatan melibatkan penggantian sistem paparan digital, kotak gear termaju dan bilah kipas utama yang dijangka menelan kos RM500 juta.

Bagaimanapun, Utusan Malaysia difahamkan, berikutan kekangan peruntukan, dipercayai hanya 15 buah Nuri paling 'muda' sahaja yang akan dinaik taraf dan kemungkinan program tersebut tidak akan melibatkan penukaran bilah kipas utama.
Sumber : Utusan

10 komentar:

 1. Kamu cakap apa to pak cik. Sy gak ngerti.cakap cakap apa dato dato.. Dato panglima ngentot..

  BalasHapus
 2. wkwkwkwkw...helikopter pengangkut sampah di pake buat militer, miskin btul pank malingsia...

  BalasHapus
 3. itu lagi bicara apa kumur kumur wkwkwk

  BalasHapus
 4. mangkanya jangan beli helikopter khemphung pak cik...pakai bilah kipas apaan tuh...kipas kita pakai buat kipas kipas, usir panas..bukan buat terbang bos.

  BalasHapus
 5. Salah Kamar berita ni...

  BalasHapus
 6. Cam pake daon kelapa buat baling" apa pake bambu xi xi xxiiiii.....

  BalasHapus
 7. Mksd berita ini tentang helikopter lagi diapain sih? Ga mudeng aku....

  BalasHapus
 8. upgrade.. he..3x

  BalasHapus
 9. Udh 3x baca berita ini.. tetep ga ngerti mksdnya apa.. sekali lagi baca berita ini saya pastikan pembenci serial Upin Ipin bertambah satu orang..yaitu saya...

  BalasHapus
 10. Selalu menjadi harapan kita semua jika usaha kita berhasil. memang ini butuh perjuangan dan kerja keras, termasuk belajar tentang apa saja yang memperkaya pengetahuan kita.

  BalasHapus