Rabu, Januari 22, 2014
JAKARTA-(IDB) : As the Indonesian Military (TNI) begins to perceive the growing threat from other nations, it is accelerating efforts to strengthen deterrence by overhauling its structure to allow for faster troop deployment, expanding the Marine Corps and procuring long-range offensive weaponry.

In what is expected to be among President Susilo Bambang Yudhoyono’s most far-reaching military policies, a regulation is planned for June on the formation of defense groups under joint-command, locally abbreviated as Kogabwilhan.

The plan will integrate the regional resources of the Army, the Navy and the Air Force into multi-service groups that will be positioned in certain defense flashpoints integral to preserving the country’s territorial integrity and sovereignty.

“But the function of the Kogabwilhan will not be limited to that. It will also serve as a deterrence to other countries as the command will have the flexibility and the needed resources for rapid deployment,” said Defense Minister Purnomo Yusgiantoro recently.

Each Kogabwilhan group will be equipped with its own fleet of warships, jet fighter squadron and Army units. Each group’s commander, a three-star general, will be given the authority to respond without having to go through the red tape at the TNI headquarters in Jakarta.

Under the existing structure, the TNI cannot immediately respond to, for example, a foreign incursion into the eastern territory until its central command assigns a three-star commanding officer and drafts deployment and logistics orders.

“We’re always on alert over future threats from other countries. But our existing structure and command are not sufficient to promptly respond. The Kogabwilhan will patch up the holes,” said Defense Ministry’s director general for defense planning Rear Marshall FX Bambang Sulistyo.

The government is planning to have four Kogabwilhan groups cover several flashpoints, which according to the ministry officials, are Aceh, Natuna in Riau Islands, Papua and Attambua in East Nusa Tenggara.

Aceh was included due to fears another separatist movement could emerge, and also because of its strategic location at the mouth of the busy Strait of Malacca. 

Meanwhile, Natuna sits near the South China Sea, where China is in border rows with several ASEAN nations that are mostly backed by the US. Indonesia is not involved in the territorial disputes. Papua was chosen because of its separatist conflict and Attambua for its proximity to East Timor (Timor Leste) and Australia.

The headquarters of each Kogabwilhan group will not necessarily be at the deployment location. For example, to cover Natuna, the command could either be set up in the West Kalimantan provincial capital of Pontianak or in Riau’s capital of Pekanbaru.

“We have not decided whether to have three or four Kogabwilhan groups. If we have four then it should cover the areas of eastern, western and central Indonesia. The command for Java should be a stand-alone,” said Purnomo.

To support the policy, the ministry is undergoing a so-called “right-sizing” in its personnel assignments, in which priority will be given to strike units rather than to support ones.

“There will also be no expansion in the number of troops. What we are doing is reassigning personnel to priority divisions,” said Purnomo.

Indonesia has around 460,000 military personnel, as of 2013, and every year around 13,000 retire.

As part of the restructuring, Purnomo said that the ministry was in the process of expanding the Marines, with the latest addition being the 10th Marine Battalion in Setokok Island, some 4 kilometers southeast of Batam Island in Riau Islands province.

President Yudhoyono is scheduled to inaugurate the battalion, initially commissioned with 600 personnel, in March.

In a sign that the TNI is serious in setting its sights outward, it recently agreed to the purchase of a dozen Russian Kilo-class submarines. A team is scheduled to fly to Moscow at the end of the month to process the purchase through Russia’s export credit facilities, which carry low interest rates.

“What will be the game changer is not the Kilo-class subs themselves, but the Club-S cruise missiles onboard,” said Purnomo, adding that the missiles could hit a target 400 km away.

The country is also waiting for the deliveries of 30 refurbished F-16 fighters and a dozen Apache attack helicopters from the US starting this year, as well as 103 refurbished Leopard main battle tanks from Germany.

House of Representatives defense, intelligence and foreign affairs committee member Susaningtyas Handayani Kertopati said the TNI should strengthen its “outward-looking” approach at a time when there were signs of escalating threats.

“The greatest threat will obviously be from Australia,” she said.

Just recently, Australia apologized to Indonesia after its border patrol boats entered Indonesian territorial waters without permission in their bid to stop migrants.

A Defense Ministry official has warned that Australia’s “tow-back” policy may soon ignite conflict.

The policy involves the Australian navy intercepting and forcing back to Indonesia boats crowded with undocumented migrants heading to Australia.

“Now that we have three frigates on the border, a clash could be imminent as our Navy will prevent the towing back,” said the official, who spoke on the condition of anonymity due to the sensitivity of the issue.

The TNI has been occupied for more than four decades with quelling domestic threats — primarily, separatist conflicts in Aceh and Papua, as well as communal and sectarian violence in Kalimantan and Maluku. Its resources and command structure have been mostly tailored accordingly.

But as domestic threats have receded in the past eight years, the TNI has gradually shifted its focus to building deterrent capabilities, and has taken a more serious approach regarding foreign coercion than before.

Source : JakartaPost

7 komentar:

  1. A dozen apache ? bukannya 8? tapi yg paling wow keren adalah dozen kilo-nya mudah2an aja bener.....masa sih jakarta post salah kutip

  2. Ada ga yg bs terjemahkan ke bahasa indonesia. pliss...

    1. pakai google translater dong maaazzz,,,

  3. TNI A.U = heavy fighter : SU 35 sbnyk 18 Skuadron, T 50 PAK FA sbnyk 14 skuadron, medium fighter : IFX gen 4 ++ sbnyk 3 skuadron, pswt Rafale sbnyk 2 skuadron, kualitas easy fighter : MIG 35 sbnyk 10 skuadron, 14 skuadron SAAB Grippen, 6 skuadron F 16 blok 52, 5 skuadron pswt latih tempur spt yak 130, 5 skuadron T 50i, pngadaan 36 unit simulator SU 35, 5 unit SU 30MK2 dan 3 unit SU 27, pswt angkut antonov 24 unit, pswt angkut hercules 3 skuadron, pesawat CN 295 yg dipersenjatai torpedo, roket dan flare sbnyk 7 skuadron, pswt pengebom 9 skuadron, pesawat tangker 9 skuadron, pembangunan 150 landasan baru di pulau2 terluar dng dilengkapi radar aktif dan radar pasif, rudal anti pesawat, anti rudal balistik, anti drone,anti heli,anti kpl permukaan dan anti kpl selam, pngadaan ribuan baterai SAM S 300/S 400, HQ 9, oerlikon,QW 3, strartreak, mistral, merekrut dan membentuk pasukan khusus terjun payung sbnyk 12 divisi yg kesatuannya berbeda dng Paskhas TNI A.U, pngadaan puluhan ribu rantis komodo yg dilngkapi manpad QW3 dan misral,pngadaan 16 skuadron UAV yg dipersenjatai ; TNI A.D. = pengadaan ribuan tank terminator dr rusia, Pantsyr S 1, BUK MK2E, ribuan MBT, puluhan ribu tank medium dng turet cal 105/120 mm,puluhan ribu panser anoa dng berbagai varian termasuk varian yg akn direncanakan utk dibuat varian amphibi dan varian dng turet cal 90/105/120 mm, puluhan ribu rantis komodo dng berbagai varian, puluhan ribu spd motor trail utk patroli, heli serang utk Penerbad sbnyk 36 skuadron spt Kamov, Mil Mi 35, Mil Mi 28 Gandiwa, heli serang T 129/A 129,heli serang apache, AH-Z Super Cobra, heli serang dr china, heli serbu sbnyk 32 skuadron, heli angkut sbnyk 25 skuadron, 1000 unit juveline, 3000 unit NLAW, 10 rb unit RPG blok 7, pmbangunan menara jaga dan pos jaga di daerah perbatasan,msg2 menara dilngkapi dng 2 unit lampu sorot, radar search on fire,radar pasif,radar aktif, dijaga oleh 1 kompi, disktr lokasi tsb dibangun menara komunikasi, PLTS,PLTAngin atau PLTG dr septitank, klinik dng pnempatan 15 org dokter, dan 50 org perawat, dan 20 org tnaga farmasi, diadakan satelit pnerima siaran televisi agar personil yg brtgs diperbtsn dpt mengikuti perkembngan berita dan informasi, pngadaan 6 unit truk, pmbngunan mess dan klinik serta 4 unit helipad, pngadaan pesawat anti gerilya sbnyk 10 skuadron, pngadaan 34 skuadron UAV yg dipersenjatai, pngadaan machine gun sbnyak jutaan unit, pngadaan ribuan MLRS jarak menengah,jauh dan pendek,pngadaan ratusan utk masing2 mobil,panser dan tank ambulance, pngadaan ratusan tank pembuat jembatan darurat, tank dan panser derek, tank dan panser yg memiliki fungsi sbg exavator ;

  4. TNI A.L. = 120 unit kpl selam, pesawat intai taktis maritim yg dipersenjatai 120 unit, pesawat patroli maritim yg dipersenjatai 160 unit, pesawat tempur yg dpt melakukan serangan di atas permukaan laut sbnyk 16 skuadron, heli anti kapal selam dan anti kpl permukaan sbnyak 140 unit,heli dng kemampuan OTHT 80 unit,360 unit kpl perusak kawal rudal.dilngkapi 2 meriam didpn ( cal 350 mm dan cal 75 mm )dan 2 meriam diblakang (cal 350 mm dan cal 75 mm), dng CIWS, 8 meriam cal 30 mm (dpn smpg kiri 2 unit, dpn smpng kanan 2 unit, 2 unit bgn lambung kiri, 2 unit bgn lambung kanan, 2 unit bgn blakang smpng kiri n 2 unit bgn blakang smpng kanan), 8 tabung peluncur torpedo yg terbagi menjadi 2 didpn, 2 dibelakang, n 2 msg2 disamping, 6 tabung peluncur yakhont, 2 didpn, 2 diblakang n 2 ditngah, 8 tabung peluncur rudal mistral, SAM S-300 atau HQ 9 atau peluncur utk rudal Brahmos, dlngkapi kmampuan jammer n anti jammer, 2 dek helipad, radar pasif n radar aktif maritim, sonar,night vision,infra merah n berkemampuan laser, tenaga listrik dr PLTS n PLTD,dlngkapi 5 mesin shg kcptn kpl bisa mencapai lebih dr 40 knot, 600 unit fregat, 1000 unit korvet,1500 unit KCR berbagai ukuran, 800 unit kpl patroli cepat yg dipersenjatai,400 unit kpl siluman yg dipersenjatai, puluhan ribu unit MLRS RHan dng jarak jelajah ratusan hingga 1000 km, dibangun mercusuar dan 4 menara pengawas : msg2 menara dilngkapi dng 2 unit lampu sorot, radar search on fire,radar pasif,radar aktif, dijaga oleh 1 kompi, disktr lokasi tsb dibangun menara komunikasi, PLTS,PLTAngin atau PLTG dr septitank, klinik dng pnempatan 15 org dokter, dan 50 org perawat, dan 20 org tnaga farmasi, diadakan satelit pnerima siaran televisi agar personil yg brtgs diperbtsn dpt mengikuti perkembngan berita dan informasi, 5000 unit hovercraft yg dipersenjatai, 7000 unit panser amphibi, 8000 unit tank amphibi,pngadaan paket lngkap ratusan peluncur dan ribuan rudal exocet blok 3, pembentukan 2 divisi marinir dng lokasi di aceh n palembang, mngantisipasi konflik apabila ada mslh dng singapura, malaysia (kuala lumpur), isu laut cina selatan yg dlm petanya memasukkan wilayah natuna menjadi bgn dlm wilayah cina, mengantisipasi jika ada mslh dng india terkait dng perbatasan samudera india, 3 divisi marinir msg2 divisi berlokasi di selatan jawa barat,jawa tengah n jawa timur mngimbangi pnempatan kekuatan berupa ribuan personil marinir A.S dipulau Cocos dan Pulau Natal-Australia, 1 divisi di NTT dan 1 divisi di Maluku, mngantisipasi jika terjadi gejolak konflik dng timor leste n dng australia, 2 divisi msg2 divisi ditmptkan di Kalbar dan Kaltim mngantisipasi konflik dng malaysia di spnjng perbtsn pulau kalimantan, 2 divisi msg2 ditmptkan di makassar dan di Palu mngantisipasi jika cina dpt menembus pertahanan filipina terkait sengketa di laut cina selatan, 2 divisi msg2 di timika dan di Jayapura,mengantisipasi jika ada gejolak dng papua nugini n pemindahan personil dr pangkalan militer Australia dr sydney ke darwin, hal2 yg diuraikan diatas telah mempertimbngkan jika diseluruh wilayah perairan dan darat indonesia diblok oleh negara2 dlm persemakmuran inggris raya dan Nato dng semboyan jika ada yg melukai 1 negara anggota Nato,maka seluruh anggota Nato akn brgabung utk membela 1 negara anggota Nato yg terluka, utk TNI A.D. Dan TNI A.L supaya dlm kesatuannya ada pembentukan dan penambahan alutsista utk divisi artileri,divisi mekanis,divisi infanteri,divisi MLRS, divisi kavaleri, ditiap2 pulau besar. Pembangunan bungker2 utk menyimpan sbgn pswt tmpr,heli serang,heli serbu,heli angkut,pswt angkut,pswt pngebom,pswt tangker, tangki pnyimpanan avtur,bio diesel,solar,premium,pertamax,minyak tanah,oli, sembako,panser,MBT n tank medium,alat komunikasi cadangan,fasilitas sasana,prasarana dan obat2 medik utk rmh sakit darurat,ruang bedah,ruang perawatan,radar pasif n aktif,kndaraan militer,perahu karet,hovercraft,kpl patroli yg dipersenjatai rudal,dsbnya.

    1. bangun mas raka anom..
      air mulai naik tuh.. mimpi nya nanti lg
      klo bencana banjir dimana2 dah lewat,,
      kalo nilai tukar rupiah nya dah turun lg
      klo korupsi dah ga ada lg di indonesia,,
      klo SDA di kelola oleh pribumi,
      klo klo pengangguran dah ga ada lgi dan lapangan kerja tersedia banyak
      1 lagi klo anak muda bangsa ini bukan anak muda pemimpi,dan pengkhayal tp anak muda pekerja keras, dan patriotis
      kalo semua itu terwujud mungkin mimpi nya mas raka anom bs terwujud jg ,,